Recept za štrudlu sa makom

16.02.2020 | Recepti ,

Sastojci za testo:

  • 250ml dr Milk mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 25g kvasca
  • 100g masti
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike šećera
  • 550g brašna

Sastojci za fil:

  • 300g mlevenog maka
  • 200g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200ml dr Milk vrelog mleka

Za premazivanje i posipanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika dr Milk mleka
  • šećer u prahu

 

Priprema:

Prvo spremamo fil tako što sjedinimo mleveni mak, sa šećerom i vanilin šećerom, i sve prelijemo provrelim mlekom. Ostavljamo fil da se hladi dok spremamo testo.

U mlakom mleku razradimo kvasac, sa kašičicom šećera i brašna. U veću posudu stavljamo mast, žumanca i 3 kašike šećera. Mešamo sve mikserom a zatim dodajemo mleko sa nadošlim kvascem i brašnom kako bismo zamesili testo. Nakon 30 minuda kad testo nadođe, podelimo ga na dva dela i svaki deo posebno razvučemo na papiru za pečenje. Pola fila stavimo na jedno testo i uvijemo, a isto uradimo i sa drugim testom. Tako dobijamo dve štrudle. Ako želimo da spremamo samo jednu štrudlu, prepolovimo sastojke.

Umotane štrudle pre pečenja premažemo žumancetom i mlekom, i pečemo u zagrejanoj rerni na  180°C 35-40 minuta. Kad se štrudla ohladi, isečemo je i pospemo prah šećerom!

Prijatno!

Recept za štrudlu sa makom