Recept za sarmice sa zeljem sa dr Milk kiselom pavlakom

11.04.2020 | Recepti ,

Sastojci:

  • 600g junećeg mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • beli luk
  • 1 šoljica pirinča
  • 2 kašike suvog biljnog začina bez soli
  • biber po ukusu
  • 2 kašičice slatke aleve paprike
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 60 listova zelja
  • 2 kašičice soli

 

Priprema:

Očistimo zelje od drškica i dobro operemo. U dublju posudu stavimo vodu da provri i posolimo. Ubacimo zelje na par minuta, i onda ga izvadimo i stavimo u hladnu vodu da ne izgubi boju. Ocedimo ga i ostavimo sa strane dok spremamo fil. 

A fil na ulju propržimo crni i beli luk, dodamo mleveno meso, začinimo i dodamo obareni pirinač.

Uzimamo listove zelja i filujemo. Stavimo na širi kraj lista kašiku smese od mesa, presavijemo krajeve i urolamo. Sarmice slažemo u dublju vatrostalnu činiju, koju smo prethodno namazali maslinovim uljem.

Kad smo složili sve sarmice, prelijemo ih zaprškom od brašna, vode i aleve paprike.

Stavimo preko vatrostalni poklopac i krčkamo oko 40 minuta na 200 stepeni. Znaćemo da su sarmice gotove kad dobiju lepu boju odozgo.

Izvadite iz rerne, prohladite i poslužite uz dr Milk kiselu pavlaku. Prijatno!

Recept za sarmice sa zeljem sa dr Milk kiselom pavlakom